دنیای بازی سازی دنیای پر رمز و رازی است. بعد از آنکه ساخت یک بازی تمام میشود سفر پرماجرایی آغاز خواهد شد تا بتوان از بازی درآمدزایی کرد. در این سفر نکات بسیاری را باید به یاد بسپارید و برای داشتن درآمد بیشتر به آنها توجه کنید. در این مقاله شما با انواع روشهای درآمدزایی از بازیهای موبایلی آشنا میشوید.
در ابتدای مسیر آنچه مهم است انتخاب استراتژی مناسب درآمدزایی است. اگر این استراتژیها به درستی انتخاب شوند می توانند منجر به درآمدهای حداکثری گردند. برای آسان شدن مسیر سفری که پیش رو دارید در اینجا انواع روش های درآمدزایی را با توجه به ژانرهای مختلف بازیها به طور مبسوط مطرح میکنیم:
1- درآمد از تبلیغات:
یکی از بزرگترین ترندهای کسب درآمد از بازیهای موبایلی در سال 2022 همچنان تبلیغات درون بازی خواهد بود. این مدل درآمدزایی از بازیهای موبایلی بسیار موثر است زیرا در حالیکه بازیکنان میتوانند به صورت رایگان از یک بازی موبایلی لذت ببرند، توسعهدهندگان نیز می توانند از بازی درآمد کسب کنند و تبلیغ کنندگان هم از اینکه تبلیغات آنها نشان داده میشود و کاربران بسیاری بدست میآورند خوشحال هستند.
مطالعات میدانی حاکی از آن است که کاربران، 47 درصد از مواقع، تبلیغات درون برنامه ای را به خاطر می آورند که این موضوع گواه کارایی آنهاست.
علاوه بر این، یک مطالعه انجام شده توسط Ipsos نشان داد که 50٪ از کاربران، تبلیغات تلفن همراه را از نظر بصری دلپذیر میدانند. اما نباید نسبت به تجربه کاربر بیاهمیت باشید زیرا کاربران دوست ندارند تبلیغات مزاحم یا تبلیغات بیربط ببینند و اگر به اشتباه تبلیغات زیادی در بازی خود داشته باشید به طوری که کاربر را با تبلیغات بمباران کنید تجربه کاربر آسیب خواهد دید.
اولین قدم باید بررسی مکانها و قالبها باشد تا ببینید آیا به اندازه کافی بهینه شدهاند یا خیر. تبلیغات درون بازی در انواع مختلفی ارائه می شوند که 5 مورد از مهم ترین آنها عبارتند از:
لازم به ذکر است انتخاب شبکه تبلیغاتی مناسب و هم چنین یک واسط تبلیغاتی (Mediation) برای به حداکثر رساندن درامد تبلیغاتی بسیار مهم است.
تبلیغات با پاداش (Rewarded ads):
تبلیغات با پاداش یکی دیگر از راههای ساده برای ترغیب کاربر به مصرف محتوای تبلیغاتی است زیرا کاربر انتخاب میکند که تبلیغ ویدیویی را در ازای دریافت جایزه تماشا کند. این موضوع باعث میشود این قالب تبلیغاتی در بین گیمرها محبوب شود. در واقع، این ویدئوهای تبلیغاتی بالاترین eCPM را در بین سایر قالبهای تبلیغاتی دارند. یک مطالعه نشان داده است که تبلیغات ویدیویی درون برنامهای 56٪، نرخ کلیک یا CTR بیشتری دارند.
علاوه بر این، مطالعات نشان دادهاند که اکثر بازیکنان از تماشای یک تبلیغ در ازای دریافت جایزه بدشان نمیآید، بهویژه آنهایی که برای خریدهای درونبرنامه هزینه نمیکنند.
این یک راه عالی برای بازیکنان است تا سکهها، شانس دوباره بازی، انرژی و یا حتی آیتمهای ویژه بیشتری را بدون پرداخت هزینه دریافت کنند.
تبلیغات آنی (Interstitial ads):
تبلیغات آنی طوری طراحی شدهاند که بین محتوا قرار گیرند و در زمانی که کاربر در حال بازی است و یا در میانه بازی به سر میبرد (به عنوان مثال، هنگام کلیک کردن در حین بازی یا خرید یک محصول) به او نمایش داده میشوند.
هنگام مشاهده یک تبلیغ آنی، کاربران فقط دو گزینه دارند: کلیک کردن بر روی آن برای دانلود بازی یا اپلیکیشن تبلیغ شده یا بستن آن برای بازگشت به بازی.
تبلیغات آنی را میتوان در قالبهای مختلف نمایش داد: میتواند ثابت (تصویر) باشد، یا می تواند یک رسانه غنی باشد (مثلاً یک ویدیو). هنگامی که تبلیغ به صورت یک تصویر ثابت است، آگهی آنی می تواند مستقیما بسته شود. بیشتر اوقات، وقتی یک ویدیو در حال پخش است، کاربران باید چند ثانیه منتظر بمانند تا دکمه قطع را ببینند و بتوانند آن را ببندند.
تبلیغات تعاملی (Playable ads):
یکی دیگر از قالبهای تبلیغات درون برنامهای که به طور خاص برای بازی های موبایلی طراحی شده است، تبلیغات تعاملی و قابل پخش هستند. این نوع تبلیغات به کاربر این امکان را میدهد که قبل از دانلود یک بازی دموی آن را بازی کند. بازیهای موبایلی که از نوع تبلیغات تعاملی استفاده میکنند، شاهد افزایش نرخ تبدیل، درآمد و حتی حفظ کاربر بودهاند.
طبق نظرسنجی Emarketer در میان متخصصان آژانسهای ایالات متحده، 28٪ از آنها تبلیغات قابل پخش را موثرترین قالب تبلیغاتی یافتند. در واقع این تبلیغات تا 8 برابر بهتر از تبلیغات آنی (Interstitial ads) عمل میکنند(SmartyAds). تبلیغات تعاملی CPI بالاتری دارند اما موثرتر هستند زیرا منجر به دستیابی به کاربران ارزشمند میشوند. فیسبوک و گوگل نیز این موضوع را تشخیص دادهاند و تبلیغات تعاملی را به شبکه تبلیغاتی خود اضافه کردهاند.
تبلیغات بنری همسان (Native banner ads)
تبلیغ همسان با ظاهر پلتفرمی که در آن نمایش داده می شود خود را تطابق داده و شبیه آن می شود. این نوع تبلیغ با تجربه کاربر مطابقت پیدا میکند و به شیوه ای ناشناس و بدون اینکه برای کاربر مزاحمت ایجاد کند توجه کاربر را مورد هدف قرار می دهد. بنرهای همسان معمولا در قالب تیترهایی با تصاویر جذاب و در پلتفرم های مختلف مانند خبرگزاری ها، پایگاههای خبری، اپلیکیشن های موبایل و بازی ها مشاهده می شوند.
آفروال Offerwall:
نوعی از تبلیغات درون برنامه ای است که مانند یک فروشگاه کوچک در یک برنامه عمل می کند و چندین “پیشنهاد” را فهرست می کند که کاربران میتوانند در ازای انجام این پیشنهادات پاداش درون برنامهای دریافت کنند. به عنوان مثال، کاربران میتوانند در صورت ثبت نامکاربری، رسیدن به سطح 25 در یک بازی، خرید درون برنامه ای و موارد دیگر در آفروال، سکه های درون برنامهای اضافی دریافت کنند.
کاربران با کلیک کردن بر روی جایگاههای مشخص شده، که در مکانهای مختلفی مانند منو یا فروشگاه قرار میگیرند، به آفروال دسترسی پیدا میکنند.
آفروال یک استراتژی عالی برای کسب درآمد است که بهطور ویژه بر روی بازیهای موبایل، مانند بازی های RPG ،میدکور و استراتژی، و همچنین بازیهای کژوال مانند پازل، امتیازی (arcade)و سبک زندگی خوب کار میکنند. دادهها نشان میدهد که 25 درصد از 100 بازی پردرآمد از این استراتژی استفاده میکنند.
2- خریدهای درون برنامهای
منظور از این روش درآمدزایی از بازیهای موبایلی، این است که بازیکنان میتوانند به صورت رایگان بازی کنند و پس از ورود به بازی، این گزینه را دارند که برای محتوای اضافی، زندگی اضافی در بازی، سکهها، سنگهای قیمتی و غیره پول پرداخت کنند.
اگر بازی شما از قبل کاربران زیادی دارد و سالهاست در این صنعت مستقر هستید کار راحتتری دارید تا بازیکنان را مجاب کنید که داخل بازی هزینه کنند، اما اگر یک توسعه دهنده مستقل هستید و اولین پروژه شما است کار سختتر است. این بدان معنا نیست که نمی توانید از بازی خود کسب درامد کنید. طبق پیش بینی AppAnnie، در فاصله سالهای 2017- 2022، کاربران 156.5 میلیارد در فروشگاههای اپلیکیشن هزینه خواهند کرد.
آنچه برای درست کردن این مدل مهم است، انتخاب استراتژی درست در مورد قیمتگذاری است. معمولاً بهترین کار این است که تنوع قیمتی در کالاها داشته باشید و بستههایی با طیف قیمتی از ارزانترین کالاها تا گرانترین آنها را با امکانات متنوع ارائه دهید. پیشنهادات و بستههای ترکیبی با زمان محدود نیز در بین بازیکنان بسیار محبوب هستند زیرا به این ترتیب آنها امکانات زیادی را به دست میآورند.
به عنوان یک توسعه دهنده نیز باید از همان ابتدا مشخص کنید که خریدهای درون برنامهای در بازی وجود دارد. به این ترتیب از فریب دادن کاربران جلوگیری میکنید. علاوه بر این، باید خریدهای درون برنامهای را به تدریج معرفی کنید و مطمئن شوید که بازیکنان متوجه میشوند فروشگاه در کجا واقع شده است.
یکی دیگر از استراتژیهای جالب برای خریدهای درونبرنامهای، ایجاد پیشنهادات بر اساس سطح بازیکن است. برای مثال، شخصی که تازه شروع به بازی کرده است، یک پیشنهاد بسته اولیه دریافت کند، یا برای برخی از بازیکنان که سطح پیشرفته تری هستند پیشنهاد چت گروهی ارائه شود.
3- بازیهای پولی
در حالی که خریدهای درونبرنامهای معمولاً بهتر از بازیهای پولی کار میکنند، این روند هنوز هم یک روند درآمدزایی از بازیهای موبایلی است و اگر یک ناشر معتبر بازیهای موبایلی با طرفداران زیادی هستید، بازیهای پولی منطقی هستند.
به عنوان مثال، Minecraft یک بازی موبایلی پولی است، اما همچنان در لیست پردرآمدترین بازیهای فروشگاههای اپلیکیشن قرار دارد. همچنین، برخی از گیمرها خریدهای درونبرنامهای را دوست ندارند. این کاربران اغلب مایلند از قبل، پول پرداخت کنند و از تبلیغات اجتناب کنند یا مجبور به پرداخت برای سکهها، جواهرات و سایر محتواها نباشند. بنابراین بسنجید که آیا این برای بازی شما منطقی است یا خیر.
4- مدل اشتراک
در این مدل از درآمدزایی از بازیهای موبایلی، گیمرها برای دسترسی به محتوا، ویژگیها و آیتمهای اضافی بازی یا تجربه بازی بدون تبلیغات، به طور منظم پرداخت میکنند. برخی از اشتراکها به صورت خودکار قابل تمدید هستند، در حالی که برخی دیگر تمدید نمیشوند.
اشتراکها معمولاً بهعنوان یک مدل درآمدزای اضافی استفاده میشوند. در سال 2022، battle passes به عنوان یکی از انواع اشتراکها همچنان محبوبتر از سایرین خواهد بود.
در واقع battle passes یک نوع روش کسب درآمد است که محتوای اضافی بازی را با استفاده از سیستم طبقه بندی شده به کاربر ارائه می دهد و کاربر پس از تکمیل چالش های خاص یا موارد خواسته شده در بتل پس، پاداش دریافت می کند. برخی بتل پسها راههای رایگان برای کسب پاداشها ارائه میدهند که برای همه کاربران در دسترس است اما گاهی هم در ازای پرداخت هزینه یک ساله یا فصلی، برخی راههای کسب پاداش مثل آیتمهای با ارزش تر یا وسایل تزئینی برای بازیکن ارائه میشود.
پس از خرید، بتل پس تعدادی reward tier (ردیف پاداش) به بازیکن ارائه میدهد؛ با کسب تجربه کافی (XP) و تکمیل ردیف، بازیکن، جوایز پیشنهادی در آن رده را کسب میکند. بهطور معمول این جوایز ماهیت تزئینی دارند، مانند گزینههای سفارشیسازی شخصیت و سلاح (که به آنها «پوسته» (Skin) گفته میشود)، ایموت و سایر عناصر که تأثیری در قدرت گرفتن بازیکن ندارند و فقط جنبه تزئینی دارند.
بتل پس رایگان ممکن است دارای ردیفهای بسیار محدودی باشد یا جوایز کمی را ارائه دهد. بتل پس و جوایز موجود در آن، فقط برای مدت زمان محدودی در دسترس هستند، معمولاً چند ماه، و پس از شروع فصل جدید، بتل پس جدید با جوایز جدید در دسترس قرار میگیرد. بیشتر جوایز بتل پس، پس از اتمام فصل غیرقابل دستیابی است. بتل پسها در گذشته به بازیهای midcore محدود میشدند. ولی امروزه در انواع بازیها و سبکها، از Fortnite و PUBG Mobile گرفته تا Archero و Homescapes نیز وجود دارند.
شروع استفاده از این روش به بازی Dota 2 در سال ۲۰۱۳ بر میگردد، استفاده از مدل بتل پس بیشتر از اواخر سال ۲۰۱۰ به عنوان جایگزینی برای هزینههای اشتراکی و لوت باکسها استفاده بیشتری شد.
لازم است بدانید که Loot box که جعبه غنیمت/جایزه نیز نامیده میشود یک آیتم مجازی قابل مصرف است که برای دریافت تصادفی یک آیتم مجازی مانند آواتار، شخصیت، اسکین، سلاح و … خریداری میشود. لوت باکس نیز نوعی روش کسب درآمد است، بازیکنان یا جعبهها را مستقیماً میخرند یا در حین بازی کردن، جعبهها را به رایگان دریافت میکنند و بعداً با «کلیدهایی» که میخرند، جعبهها را باز میکنند.
نکته اصلی این است که محتوای داخل این بسته ها برای کاربر مشخص نیست و کاربر اطلاعی ندارد که با پرداخت هزینه چه چیزی بدست خواهد آورد.
5- استراتژی ترکیبی درآمدزایی
این شاید یکی از بزرگترین روندهای درآمدزایی از بازیهای موبایلی باشد. این مدل درآمدزایی ترکیبی به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا از جریانهای درآمدی متعدد بهره ببرند.
برخی از بازیهای سال 2022 بین تبلیغات درونبرنامه، خریدهای درونبرنامه و اشتراکها انتخاب میکنند، اما بیشتر آنها این مدلها را با هم ترکیب میکنند. به نظر میرسد این کار بهترین کارایی را دارد زیرا برخی از کاربران ترجیح میدهند تبلیغات با پاداش را برای دریافت جایزه تماشا کنند، برخی دیگر خرید را ترجیح میدهند، در حالیکه برخی نیز به پرداخت هزینه اشتراک مایل هستند. با این حال، همه اینها به سبک بازی موبایل بستگی دارد.
6- درآمد لایه متا
به طور سنتی، بیشتر بازیهای موبایلی کژوال فقط از بازی اصلی خود درآمد کسب میکردند. این بازیها چیزهایی مانند حرکت، زندگی، انرژی و غیره و در واقع هر چیزی که بازیکنان برای پیشرفت در گیمپلی اصلی نیاز دارند را به بازیکنان ارائه میدهند.
در یکی دو سال اخیر این موضوع تغییر کرده است. یکی از محبوبترین راهها برای انجام این کار، افزودن لایههای متای مختلف در بالای گیمپلی اصلی است. برای مثال، متای کلکسیونی، متای RPG، متای ساخت سبک و سفارشی سازی و متای روایت. لایه های متا محتوای اضافی درون بازی هستند که از گیم پلی اصلی پشتیبانی میکنند. آنها از مکانیک های اصلی بازی تشکیل نمی شوند.
امروز، غافلگیری بازیکنان موبایل واقعاً دشوار است. آنها همه چیز را دیده اند – بازیهای کلاسیک، بازیهای ترکیبی، مینی گیمها و غیره.
به همین دلیل، آنها دائماً به دنبال چیزهای جدید و تجربیات عمیق در یک بازی هستند. لایههای متا به شما کمک میکنند، آنچه را که کاربران به دنبال آن هستند تقدیمشان کنید. آنها همچنین به توسعهدهندگان کمک می کنند تا مخاطبان بیشتری را جذب کنند.
بیش از یک دلیل وجود دارد که چرا توسعه دهندگان از لایه های متا استفاده می کنند. برخی از اصلی ترین آنها عبارتند از:
فرض کنید شما یک بازی پازل match-3 با لایه متا دارید. این بازی فقط بازیکنان بازیهای match-3 را جذب نمیکند. بسته به لایههای متا، می تواند بازیکنان علاقه مند به لایه جدید بازی شما را نیز جذب کند.
برای نمونه بازیهای در سبک homescapes مانند Matchingtone Mansion یا بازیهای ایرانی مانند گلمراد، گلشیفته از این روش برای درآمدزایی استفاده میکنند.
یک مثال خوب دیگر از چنین بازیهایی Project Makeover است که علاوه بر گیمپلی match-3، این بازی شامل یک متای روایت و سفارشیسازی نیز میشود. برخی از بازی ها به طور مستقیم از طریق لایه های متا کسب درآمد میکنند، در حالی که برخی دیگر به طور غیر مستقیم از آنها سود می برند.
به عنوان مثال، بازیها به طور عمدی زمانی را محدود میکنند که بازیکنان، میتوانند در هر روز در لایه متا بگذرانند. بازیکنان اگر میخواهند بیشتر بازی کنند، باید پول بپردازند.
عناصر متا به طور غیرمستقیم حفظ و تعامل را افزایش می دهند که در نهایت باعث افزایش درآمد بازی خواهند شد.
قبل از شروع ساخت بازی باید انواع مدلهای درآمدزایی را با توجه به ویژگیهای بازی در نظر گرفت و بهترین نوع آن را انتخاب کرد.
دقت داشته باشید، حتی اگر بازی شما در انتشار بین المللی و یا داخلی بتواند کاربران زیادی را به خود جذب کند، اگر از نظر درآمدزایی درست کار نکند، این بازی محکوم به شکست خواهد بود.
1 Comment
[…] مطالعه مقالهی انواع روشهای درآمدزایی از بازیهای موبایلی روی تصویر کلیک […]