هدایت و مدیریت شتابدهندهی گیم شرکت مبین وان (مبین لند) برعهده مهندس نصیری است. در این مطلب بخشی از گزارش ماهنامهی پیوست از شرکت مبین وان که در ارتباط با مبین لند است را میخوانید.
مدیریت ارشد پروژه بازیهای رایانهای را «حمید نصیری» بر عهده دارد. او مرد باتجربهای است که با اینکه یک سال است این سمت را بر عهده گرفته اما هفت سال عضو هیاتمدیره مبینوان بوده و در زمینه گیم فعالیتها و مطالعات خوبی داشته است.
گرچه در ابتدا، با نگاهی به سابقه مبینوان کیش، ورود به حوزه گیم کمی تعجببرانگیز مینماید اما با توضیحات نصیری متوجه میشویم ورود آنها به این حوزه کاملاً منطقی بوده است.
نصیری معتقد است ورودشان به این حوزه با توجه به فعالیتشان در زمینه محتوا و در راستای افزایش سبد محصولاتشان بوده است: «حوزه اصلی فعالیت ما همیشه تولید محتوای دیجیتالی بوده و بازی یکی از مهمترین محتواهای دیجیتالی است، حالا ما نقشی به عنوان سرمایهگذار و ناشر بازیها را بر عهده گرفتهایم چون میخواهیم سبد محصولات و سرویسهای مبینوان را گسترش بدهیم و در این بیزینس لاین جدید و قوی شروع به فعالیت کنیم.»
ترند رو به رشد صنعت گیم که حتی کمی جلوتر از صنعت سینما با درآمدهای میلیارد دلاری پای بسیاری از کسب و کارها را به این حوزه باز کرده است و ضعف ایران در حوزه گیم، گویا مدیران مبینوان را بر آن داشته تا وارد میدان شوند: «ما در اولین مرحله خودمان را با کشور نزدیک و همسایه یعنی ترکیه مقایسه کردیم، کشوری که از لحاظ جغرافیایی و بسیاری جهات دیگر به ایران نزدیک است.
ما در تحقیقاتمان متوجه شدیم به مراتب در صنعت گیم از ترکیه عقبتر هستیم. در بهترین حالت سهم ما یکچهارم ترکیه است و در وضعیت بدی قرار داریم؛ اما این گپ و فاصله را به چشم یک فرصت نگاه کردیم و این حوزه را برای ورود مناسب دانستیم. متوجه شدیم با حضور در این زنجیره صنعت میتوانیم مکمل بخش خصوصی قرار بگیریم و نقشی هم در به بلوغ رساندن این صنعت در ایران ایفا کنیم.»
مبینوانیها متوجه میشوند برخلاف ورودیهای خوب این حوزه، در حوزه انتشار بازی ضعف عمده وجود دارد و باید با تقویت استودیوهای بازیسازی، پتانسیل توسعهدهندگان و کمک به انتشار بازیها کارهای مهمی در این زمینه انجام بدهند: «با بسیاری از بازیهایی که در مارکت پلیسهای ایرانی وجود دارند آشنا شدیم. با توسعهدهندگان، نخبگان، ناشران آنها و با بنیاد ملی بازیها صحبت کردیم. اما در حقیقت برای ورود به بازارهای بینالمللی حضور در اپاستور و گوگلاستور مهم بود. پنج بازی را برتر از بقیه تشخیص دادیم و نهایتاً دوتا از آنها را انتخاب و در آن سرمایهگذاری کردیم.»
ملاک سرمایهگذاری مبینوان برای بازیها مکانیک بازی، گرافیک، تکنیکال گیم، پلی دیزاین و رعایت مسائل حقوقی و کپیرایت است. آنها بازیهایی با این خصوصیات را در عرصه جهانی معرفی و برای درآمدزایی آنها تلاش میکنند: «بازیهایی که ما به رشدشان کمک کردیم حالا در عرصه بینالمللی و در منطقه منا و ترکیه حدوداً در ۱۵ کشور حضور دارند، اینکه دو بازی انتخابی ما بیش از ۲۰۰ هزار کاربر بینالمللی دارند به این معنی است که یک صادرات درست و اصولی انجام شده است.»
اما موضوع به این سادگیها هم نیست و تحریمها محدودیتهای زیادی برای ایرانیها در این حوزه ایجاد کرده است، حال آنکه ترکیه با چنین مشکلی مواجه نیست و یکی از دلایل رشد خوب این کشور هم همین است: «بازیهای ترکیهای فرصت تجربه سرمایهگذارهای خارجی و استفاده از آخرین امکانات و استودیوها را دارند که ما آنها را نداریم. این آثار تحریم به هر حال ضرر خود را در چرخه سیستم گیم شامل ساخت، تولید، انتشار و غیره به صنعت گیم ایران وارد میکند؛ اما نقطه دردناک اینجاست که ما در بخش نیروی انسانی افراد متخصص زیادی داریم که متاسفانه هر روز کمتر از قبل میشوند و با مهاجرت و شرکت در پروژههای خارجی تمایلی به حضور در پروژههای داخلی ندارند.»
نصیری سرویسهای دیگر مبینوان را نیز کمکی برای پیشرفت در بخش گیم میداند: «اکثر بازیها مبتنی بر ابر هستند و ما در زمینه خدمات دیتاسنتر و سرویس ابری خدمات قابل قبولی داریم و سرویسهای فنیمان کمکی به استارتآپهای حوزه گیم هم به شمار میروند.»
شحالا مبینوان کیش به عنوان شتابدهنده و صندوق سرمایهگذاری حوزه محتوا و گیم میتواند با این همافزاییها اتفاقات خوبی در زمینه بازیهای دیجیتالی رقم بزند؛ اما چیزی که باعث شده تاکنون این بخش از فعالیت مبینوان به خوبی در بازار معرفی نشود به قول نصیری ضعف در بحث روابط عمومی است که قرار است به زودی برای این دپارتمان هم برنامهریزیهای درستی بشود. چون از نگاه نصیری مبینوان از لحاظ توانمندی نیروی انسانی و تیم فنی پذیرای هر اتفاق خلاقی در حوزه ICT و ارائه راهکارهای دیجیتالی است.